Project Seagrass

Τα θαλάσσια λιβάδια

Τα θαλάσσια λιβάδια

Τα θαλάσσια λιβάδια απόφύκια αποτελούν έναν από τους πιο εκτεταμένους παράκτιους βιότοπους στον πλανήτη.

Τα θαλάσσια ανθοφόρα φυτά σχηματίζουν εκτεταμένα υποθαλάσσια λιβάδια, δημιουργώντας σύνθετους και πολύ παραγωγικούς βιότοπους.
Τα λιβάδια αυτά βρίσκονται σε ρηχές, καλά προστατευμένες, παράκτιες περιοχές σε 163 χώρες και περιοχές του πλανήτη.

Υπάρχουν περίπου 70 είδη θαλάσσιων φυκιών, με τον υψηλότερο αριθμό αυτών να βρίσκεται στον Ινδο-Ειρηνικό Ωκεανό. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε, εκτιμάται ότι τα λιβάδια των θαλάσσιων φυκιών καλύπτουν πάνω από 250.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα παγκοσμίως.

ΑΦΊΣΑ SEAGRASS

Τα λιβάδια των θαλάσσιων φυκιών παρέχουν μια σειρά από περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. 

Τα λιβάδια των θαλάσσιων φυκιών παρέχουν οικότοπο, τροφή, και καταφύγιο σε χιλιάδες είδη ψαριών, ασπόνδυλων, θηλαστικών, ερπετών και πτηνών.
Συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα της αλιείας και προσφέρουν πρόσβαση σε ψάρια και ασπόνδυλα, ενισχύοντας τη διαθεσιμότητα τροφής για την καθημερινή μας διατροφή. Τα φύλλα τους συμβάλλουν στον καθαρισμό του νερού, απομακρύνοντας ρύπους όπως
βαρέα μέταλλα και επικίνδυνα βακτήρια. Τα λιβάδια των θαλάσσιων φυκιών δεσμεύουν σημαντικές ποσότητες άνθρακα και, αν δεν υποστούν παρεμβάσεις, μπορούν να τον παρακρατήσουν στον βυθό για χιλιάδες χρόνια. Το ευρύ και βαθιά εδραιωμένο ριζικό τους σύστημα εκτείνεται σε ολόκληρο τον βυθό, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση των ακτών μας.

Παγκοσμίως, τα λιβάδια των θαλάσσιων φυκιών υφίστανται πιέσεις από ανθρωπογενείς δραστηριότητες και φυσικές απειλές.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα, περίπου το 20% των λιβαδιών των θαλάσσιων φυκιών σε όλο τον κόσμο έχει αφανιστεί. Οι αιτίες αυτής της μείωσης οφείλονται κυρίως στην κακή ποιότητα του νερού, που προκαλείται από τα αστικά, γεωργικά και βιομηχανικά λύματα, την ανάπτυξη στις παράκτιες περιοχές, την επιβάρυνση από ανθρώπινες επεμβάσεις και τις επιδεινούμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Η διατήρηση και η ανάκαμψη των λιβαδιών των θαλάσσιων φυκιών ενισχύει την επίτευξη των 16 από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη.

Είναι επείγουσα η ανάγκη να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν ολοκληρωμένες πολιτικές και στρατηγικές διαχείρισης που θα αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα των λιβαδιών των θαλάσσιων φυκιών.

Εταίρους